Filmpjes

In verschillende filmpjes vertellen kunstenaars en onderzoekers enthousiast over hun visie op creativiteit. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Voor leerlingen

In dit filmpje spreekt kunstenares Eline Janssens over haar creatieve ontwerpproces. Het is onderdeel van het Kunstmenuproject ‘Silhouet in beweging’ voor groep 7 en 8.

 

Voor leerkrachten

Keynote Barend van Heusden: over creativiteit, onderwijs en hedendaagse cultuur

Tijdens de Dag van de Cultuureducatie in 2013 sprak prof. dr. Barend van Heusden over creativiteit. Hij legt uit wat bekend is over creativiteit en de ontwikkeling hiervan bij mensen. Ook gaat hij in op wat dit kan betekenen voor het (cultuur)onderwijs.

Cultuur in de Spiegel – Cultureel bewustzijn

Een filmpje van Cultuur in de Spiegel Vlaanderen waarin op beeldende wijze wordt uitgelegd wat cultureel bewustzijn is en hoe je dit in je lessen kunst aanscherpen door aan te sluiten op de culturele vaardigheden van de leerlingen.

Sir Ken Robinson: do schools kill creativity?

Ken Robinson betoogt op vermakelijke wijze een onderwijssysteem dat creativiteit voedt.

 

Tim Brown: tales of creativity and play

Tijdens de Serious Play Conference (2008) spreekt Tim Brown over de krachtige relatie tussen creatief denken en spel. Hij geeft verschillende voorbeelden die je thuis kunt uitproberen.

 

Pianotrap

De pianotrap zorgt er niet alleen voor dat mensen zich creatief gaan uitdrukken, maar ook meer gaan bewegen. Meer mensen bleken de trap te nemen in plaats van de roltrap. Wat een simpele aanpassing van de omgeving al niet te weeg kan brengen.

Meer filmpjes zien?

Padlet Creatieve Kracht