Achtergrondinformatie: beat creating en sampling

Wat is een beat creator?

Een beat creator (ook wel hiphopproducer of beatmaker genoemd) is iemand die hiphopmuziek maakt. Met gebruik van samples, synthesizers, drumcomputers, draaitafels en soms ook live-instrumenten maakt de beat composer instrumentale muziek. Deze muziek kan op zichzelf staan maar kan ook als begeleiding dienen, bijvoorbeeld van een rapper.
Hiphopmuziek is een muziekstijl van ritmische, elektronische muziek. Oorspronkelijk hangt hiphopmuziek nauw samen met de hiphopcultuur. Tegenwoordig worden stijlen steeds meer door elkaar gebruikt: hiphop, dance, pop, funk. De manier waarop de muziek gecomponeerd wordt, is veelal dezelfde.

 

Wat is sampling?

Een sample is een (kort) geluidsfragment dat uit een ander nummer of een andere bron komt. Dit fragment wordt vervolgens verwerkt in een nieuw nummer. Je moet denken aan een beat, stukje zang of een geluidje. De sample kan op allerlei manieren worden aangepast: versneld, vertraagd, hoger of lager gemaakt, met een ruisgeluid, herhaald, omgekeerd. Zo kan een stukje muziek een nieuwe bouwsteen worden voor nieuwe muziek.

In digitale muziekprogramma’s en muziek-apps wordt gebruiktgemaakt van samples. Hiermee kun je een eigen muziekstuk bouwen. Soms kun je ook eigen samples opnemen en toevoegen.

Sampling wordt gebruikt in muziek, maar kan ook in andere kunstvormen voorkomen.
In een uitzending van Kunstlicht wordt hierop ingegaan. Het fragment duurt 15 minuten en is interessant als achtergrondinformatie:

sampling in de kunst [elektruck]