Over de culturele partner

Fons Vermeij

Fons Vermeij kwam al jong in aanraking met het beroep van mandenmaken, omdat zijn opa – oprichter van het familiebedrijf – en oma inwoonden bij de ouders van Fons. Eerst werkte Fons in de bouw als tekenaar en uitvoerder. Maar hij koos uiteindelijk toch voor het vak van mandenmaker en ging zijn oom Piet helpen met vlechten. Nadat oom Piet was gestorven, zette hij met veel plezier het bedrijf voort.

Familiebedrijf

Sinds 1999 is De Broedkorf in Oudewater het bedrijf van Fons Vermeij. Opa Henk Overbeek stichtte het al in de jaren twintig van de vorige eeuw. Daarna kwam ome Piet Overbeek, die in 1975 het bedrijf overnam, naast zijn oorspronkelijke beroep van groenteman en winkelinrichter. De kennis van het mandenmaken is zo van de ene generatie overgedragen op de andere. ‘De kennis zat in de genen verankerd’, staat op de website.

In de Broedkorf wordt van riet, rotan en wilgenvlechtwerk van alles gemaakt, in alle soorten, vormen en maten. Van een simpele bloemenmand tot modern vormgegeven designstoelen of een enorme gloeilamp!