Informatie over plastic soep

We gebruiken heel veel plastic. Talloze producten zijn verpakt in plastic. Vroeger gooiden we het plastic afval bij het restafval, maar sinds een paar jaar wordt het apart ingezameld. Meestal in plastic zakken (die van gerecycled plastic zijn gemaakt). Door het apart inzamelen van plastic kun je goed zien hoeveel plastic verpakkingen we gebruiken. Veel plastic komt als zwerfvuil in het milieu terecht en via de wind en de riolen en rivieren ook in de zee. Wat dat teweeg brengt zie je in het volgende (Engelstalige, maar zeer duidelijke) filmpje.

 

Wat doen we met het plastic afval?

plastic heroesDoor het scheiden van plastic kunnen we het ingezamelde plastic opnieuw gebruiken. Eerst wordt het ingezamelde plastic plat geperst en naar een fabriek gebracht. Daar wordt het metaal en papier eruit gehaald. Van het oude, maar nu schone plastic worden dan kleine korrels gemaakt. Deze korrels heten granulaten. Die korrels zijn de grondstof voor nieuwe plastic producten. Omdat er van oud plastic nieuwe korrels worden gemaakt, hoeven fabrieken die plastic producten maken veel minder nieuwe grondstoffen te kopen. En dat is dan weer beter voor het milieu. Dit proces heet recyclen (Bekijk het Klokhuisfilmpje van 5:25 tot 8:43). Bekijk ook de website van plastic heroes.

reuse, reduce, recycle2Als we plastic frisdrankflessen waar statiegeld op zit terugbrengen naar de supermarkt worden die schoongemaakt en opnieuw gebruikt als frisdrankfles. Dan spreken we van hergebruik. De fles blijft een fles. Plastic speelgoed dat we naar de kringloopwinkel brengen of verkopen op een kleedje met Koningsdag wordt op die manier hergebruikt. Gooien we het in de container of bij het grofvuil dan komt het in een recycleproces. Om de plastic afvalberg te verminderen zijn er wereldwijd acties op touw gezet met de slogan: re-use, re-duce, re-cycle (hergebruiken, minder gebruiken en recyclen).

In het project De zee vertelt gaan de kinderen op hun eigen niveau nadenken over wat zij zelf  in hun eigen omgeving kunnen doen om plastic zwerfafval dat uiteindelijk in de zee terecht kan komen te verminderen.

 

Meer weten over plastic soep? Bekijk de volgende filmpjes:

Illustratie_filmpje

 

 

EXTRA krant Ocean Cleanup

Jeugdjournaal: Gigantische troepsoep in zee

Jeugdjournaal: Plastic soep veel erger dan gedacht

Jeugdjournaal: Hoe komen we af van plastic afval

Jeugdjournaal: Gaat Boyan de oceaan redden

Het Klokhuis: Zwerfafval

NOS: De Noordzee over op een kitesurfboard van petflesjes

 

 

Kunstenaar Tadao Ando over milieuvervuiling

Four cubes to contemplate our environment (op het landgoed van Chateau La Coste)

voor de leerkracht