Voorbereiding voor de leerkracht

Binnenkort ga je met je klas naar het filmprogramma Een blik op film in Theater De tuin. Hieronder vind je ter voorbereiding informatie over de opzet en inhoud van Een blik op film.

Bekijk vooral ook vooraf de PowerPoint die ontwikkeld is door het Nederlands Film Festival en die je de klas kunt laten zien.

De opzet van het filmprogramma

 

Sanne Heymann

Een blik op film bestaat uit vier recente, korte Nederlandse films, geselecteerd in samenwerking met het Nederlands Film Festival (NFF). De films worden op groot scherm vertoond in de filmzaal van Theater aan de Slinger. Een presentator leidt het filmprogramma in en sluit het af. Tussen de films door wordt een gesprek gevoerd met de kinderen in de zaal. Dit gesprek wordt geleid door Sanne Heymann. Sanne is een creatieve duizendpoot en noemt zichzelf ‘Creatiefnemer’. Ze organiseert evenementen, schrijft teksten en is presentator.

 

Het totale programma duurt ongeveer 1,5 uur.
Dit is de volgorde waarin de films worden vertoond:

 

  1. PolarBarry – Let’s break the ice – Vlog#207, 2019, animatie, 5 minuten, regie Wouter Dijkstra
  2. Luister, 2017, documentaire, 16 minuten, regie Astrid Bussink
  3. A Kiss, 2018, fictie, 33 minuten, regie Nima Mohaghegh

terug naar boven

Gedrag in de filmzaal

Naar de film gaan is heel leuk, vooral als iedereen zich aan een paar simpele regels houdt. Laat de leerlingen zelf bedenken wat voor gedrag ze storend vinden tijdens de film. Maak naar aanleiding van deze onderwerpen afspraken, zoals: niet eten en drinken, telefoon uit, geen voeten op de stoelen en niet hardop praten tijdens de voorstelling. O ja, en er is geen popcorn.

terug naar boven

www.cineville.nl

Beschrijving van de films

PolarBarry – Let’s Break the Ice!! – Vlog #207
Ontmoet influencer PolarBarry. Deze ondeugende ijsbeer brengt leven in de brouwerij op de Noordpool en online met zijn vlogs, waarin hij de klimaatdiscussie aanzwengelt bij zijn volgers. VLOG #207 schijnt een licht op de waarschijnlijkheid dat de mensheid niet kan handelen als één collectief. De video toont, zonder een oordeel te vellen, een verscheidenheid aan mogelijke meningen en de gruwelijke gevolgen. Korte, speelse animatiedocumentaire over een serieus wereldprobleem.

Luister

“Ik ben verliefd op twee jongens. De één is heel lief en de ander heeft van die grappige, uitpuilende ogen. Ik kan gewoon niet kiezen.” “Waarom moet ik weer verhuizen? Al die azc’s zijn even erg.” Zomaar enkele zinnen uit de gesprekken die kinderen hebben met De Kindertelefoon. Er wordt gebeld over scheiden en over schoppen. Over verhuizen en verliefd zijn. Over katten en cavia’s. Opgroeien is leuk en spannend, maar soms ook verdrietig of eenzaam. Uit deze collage van telefoongesprekken blijkt dat je nooit alleen bent met je verhaal.

De Kindertelefoon wordt dagelijks gebeld door kinderen op zoek naar een luisterend oor. In deze jeugddocumentaire, die de speciale juryprijs op IDFA won, passeert elk thema de revue.

A Kiss

Heftige verhalen over vluchtelingen zijn er in overvloed. Maar deze film maakt duidelijk dat een asielzoekerscentrum een wereld is vol gewone mensen. Een plek waar ook vriendschappen gevormd worden, liefdes opbloeien en jongeren volwassen worden. In de belangrijkste rollen zijn jongeren te zien die in een azc wonen en die door middel van workshops en een theaterkamp door professionals werden klaargestoomd tot acteurs. Met het verhaal van drie vrienden die allerlei avonturen beleven, willen de makers een realistisch beeld neerzetten van het leven in een azc.

terug naar boven

Soorten films

“Films zijn er in alle soorten en maten – van een aangrijpende documentaire tot een avondvullend dramatisch epos (speelfilm) of een korte tekenfilm (animatie). In de beginjaren van de film werd de nieuwe techniek gebruikt om de werkelijkheid te laten zien: de essentie van een documentaire.”
Uit: Avonturen in het Donker

PolarBarry – Let’s Break the Ice!! – Vlog #207 is een animatiefilm.
In een animatiefilm zijn figuren te zien die zijn getekend, met de hand of op de computer, zoals bij PolarBarry. Maar het kunnen ook poppen van klei of wol of bijvoorbeeld Legosteentjes zijn. Van de figuren worden heel veel beelden gemaakt, steeds in een íéts andere houding. Als je deze beelden achter elkaar afspeelt, lijkt het alsof de figuren echt bewegen.
Het leuke aan animatiefilms is dat alles kan: je kunt dieren een karakter geven en laten praten, huizen laten vliegen of een boom laten wandelen.

Luister is een korte documentaire.
Een documentaire is een op feiten gebaseerde film. De hoofdpersonen in deze films bestaan echt, het zijn geen acteurs, en het verhaal in de film is waargebeurd.

Het meest bekend is waarschijnlijk fictie zoals A Kiss. Een ander woord voor fictiefilm is speelfilm. Het is een film over een verzonnen verhaal, het verhaal is dus niet echt gebeurd. De personages zijn acteurs. Boekverfilmingen zijn een goed voorbeeld van fictiefilms.

terug naar boven