Voorbereiding voor de leerkracht


Instructies:

Binnenkort ga je met je klas het filmprogramma van Een blik op film bekijken. Dit bestaat een lessonup, kijkvragen, doe-opdrachten en 3 films.

  • De films staan op Vimeo en vind je hier: een blik op film
  • Je hebt hiervoor het wachtwoord nodig dat is gemaild naar de ICC-er van je school.
  • Test ruim van te voren of alles werkt.
  • De films zijn beschikbaar van 6 t/m 29 april 2021.

Vragen of problemen met Vimeo?

Bel met NFF: 030-2303800. Dit nummer is bereikbaar op doordeweekse dagen vanaf 9.00 uur tot 17.00 uur.

Vermeld direct dat je belt voor Een blik op film, zodat ze je goed kunnen doorschakelen.

Informatie over de opzet en inhoud van Een blik op film.

De opzet van het filmprogramma

Sanne Heymann

Vooraf: Behandel voor het bezoek aan het theater de Lessonup van het NFF die bij de film Tweestrijd hoort. Lessonup is een digitale les. Met filmfragmenten, vragen, informatie en extra achtegrrond informatie voor de leerkracht. Ben je nog niet bekend met Lessonup neem deze dan eerst door, voordat je er met de klas mee aan de slag gaat.

De 3 films: Een blik op film bestaat uit drie recente, korte Nederlandse films, geselecteerd in samenwerking met het Nederlands Film Festival (NFF). Presentator Sanne Heymann leidt het filmprogramma in en sluit het af. Bij elke film heeft ze een passende kijkvraag vooraf en een doe-opdracht achteraf.

Sanne Heymann is een creatieve duizendpoot en noemt zichzelf ‘Creatiefnemer’. Ze organiseert evenementen, schrijft teksten en is presentator.

Achteraf: De laatste slide (nummer 17) van Lessonup bevat reflectievragen voor na het kijken van de hele film. Gebruik deze om na het bezoek te reflecteren op de film Tweestrijd en bespreek ook de andere films die de kinderen hebben gezien:

  • Wat voor soort film was het?
  • Welke hoofdpersonages hebben jullie gezien?
  • Welke film was het leukste en waarom?
  • enz.

De onderstaande 3 films komen aan bod:

Deze film stinkt
Korte documentaire
Duur: 16 minuten

Een filmmaker met een passie voor geur en een jongen die niets kan ruiken. Ze hebben meer gemeen dan je zou denken. Gaat het ze lukken om de film te laten stinken?
Gaat over film (maken) & wat film wel/niet kan

 

Tweestrijd
Korte documentaire
Duur: 15 minuten

De tweeling Nick en Tim (11) karten op hoog niveau en zijn elkaars grootste concurrent. Maar Tim is altijd net een beetje beter. Hoe lang blijft Nick nog proberen om zijn broer te verslaan?
Gaat over de strijd aangaan / elkaar het goede gunnen.

Koningsdag
fictie
Duur: 25 minuten

Terwijl iedereen lekker feest viert, moet Younes op Koningsdag auto-onderdelen van zijn vader verkopen. Balen, want hij wil liever op pad met zijn moeder, net als zijn zusje. Als pal tegenover hem een onbeschoft leeftijdsgenootje volksliederen begint te zingen, ontstaat er meteen irritatie. Na een tijdje zien de schijnbare tegenpolen echter in dat ze allebei met veel tegenzin aan de verwachtingen van hun vaders proberen te voldoen. En dat verbroedert. Zoals het nationale volksfeest dat sowieso doet in dit voor vaders enigszins gênante muzikale jeugddrama.

terug naar boven

Soorten films

“Films zijn er in alle soorten en maten – van een aangrijpende documentaire tot een avondvullend dramatisch epos (speelfilm) of een korte tekenfilm (animatie). In de beginjaren van de film werd de nieuwe techniek gebruikt om de werkelijkheid te laten zien: de essentie van een documentaire.”
Uit: Avonturen in het Donker

.

Deze film stinkten Tweestrijd zijn een korte documentaires.
Een documentaire is een op feiten gebaseerde film. De hoofdpersonen in deze films bestaan echt, het zijn geen acteurs, en het verhaal in de film is waargebeurd.

Het meest bekend is waarschijnlijk fictie zoals Koningsdag. Een ander woord voor fictiefilm is speelfilm. Het is een film over een verzonnen verhaal, het verhaal is dus niet echt gebeurd. De personages zijn acteurs. Boekverfilmingen zijn een goed voorbeeld van fictiefilms.

Je hebt ook nog animatiefilm.
In een animatiefilm zijn figuren te zien die zijn getekend, met de hand of op de computer. Maar het kunnen ook poppen van klei of wol of bijvoorbeeld Legosteentjes zijn. Van de figuren worden heel veel beelden gemaakt, steeds in een íéts andere houding. Als je deze beelden achter elkaar afspeelt, lijkt het alsof de figuren echt bewegen.
Het leuke aan animatiefilms is dat alles kan: je kunt dieren een karakter geven en laten praten, huizen laten vliegen of een boom laten wandelen.

terug naar boven