Over het project

Instrumentencircuit & concert

Vianen Brass kids

Het Instrumentencircuit is een project in het Cultuurprogramma van Kunst Centraal. In dit muziekproject staat de kennismaking met de plaatselijke muziekvereniging en met de instrumenten van het blaasorkest centraal.

 

Na het instrumentencircuit gaan de leerlingen naar een concert van de Abcouder Harmonie.
Het concert vindt plaats in de schouwburg van Amstelveen. Dit is een onderdeel van het Kunstmenu.

 

trombone_gelaardekatvianen

Kort lessenoverzicht

In les 1 en 2 maken de leerlingen kennis met het blaasorkest. Het is van belang dat deze lessen gegeven zijn vóórdat de leerlingen naar  het repetitiegebouw van de Abcouder Harmonie gaan, waar muzikanten van de harmonie het instrumentencircuit zullen verzorgen (les 3).
Voor de leerlingen uit Vinkeveen komen muziekdocenten van Kunst rond de Venen op school.

In les 4 en 5 bereid je de kinderen voor op het concert. Geef deze lessen in de periode nadat de kinderen het instrumentencircuit hebben gehad en voordat ze naar het concert gaan.

 

Het instrumentencircuit

 • Les 1 Hier is het blaasorkest – Kennismaken met het blaasorkest: De leerlingen luisteren naar verschillende soorten blaasmuziek en zingen het lied  Allemaal blaasmuziek.
 • Les 2 Instrumenten van het blaasorkest – De leerlingen leren verschillende instrumenten(groepen) herkennen op klank, uiterlijk en manier van bespelen.
 • Les 3 Het instrumentencircuit  – De leerlingen gaan naar de Abcouder Harmonie in het Piet Mondriaangebouw voor het instrumentencircuit. Kijk op het rooster wanneer. De leerlingen gaan in groepjes langs de verschillende instrumenten. Ze krijgen een demonstratie en mogen de instrumenten ook zelf proberen. In Vinkeveen wordt het instrumentencircuit verzorgd door muziekdocenten van Kunst rond de Venen. Zij komen op school.

 

Vuurvogel

 

Het concert De Vuurvogel

 • Les 4 Voorbereiden van het concert – kennismaken met de Abcouder Harmonie, liedje Kom Iwanowitsj leren.
 • Les 5 Lied en spreuk bij De Vuurvogel  – ritmische toverspreuk met bodypercussie oefenen
  en liedje Nima naja lerenfilmpje Naar het theater bekijken.
 • Naar het concert De Vuurvogel in de schouwburg van Amstelveen.

Des te beter de voorbereiding, des te meer plezier de leerlingen aan de activiteiten zullen beleven.

 • Zorg dat de leerlingen de liedjes goed kennen, zodat ze die tijdens de voorstelling kunnen meezingen.
 • Oefen de spreuk met de bodypercussie, zodat de leerlingen dit mee kunnen doen.
 • Zorg ook dat ze weten welk gedrag van hen wordt verwacht, zowel bij het instrumentencircuit als bij het concert in het theater.

 

TIP  Deze muzieklessen kunnen de lessen over blaasinstrumenten, slaginstrumenten en orkesten uit de muziekmethode vervangen.

 

Waarderingsformulier

Wij zijn benieuwd naar je mening over dit project en het lesmateriaal. Wat was goed? En wat kan beter?  Vul het waarderingsformulier in.