Les 1: Een veranderend leven

Waarom zorgde de industrialisatie voor zoveel veranderingen?

 

1 De opkomst van machines

Rond 1900, ruim 100 jaar geleden, veranderde de wereld ontzettend snel! Dit kwam door de industrialisatie: in plaats van met de hand, werd er steeds meer met machines gedaan.

Bekijk gezamenlijk het filmpje over de industriële revolutie (tot ongeveer minuut 11). Wat kun je zeggen over deze tijd? Wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Bekijk nu gezamenlijk op het digibord onderstaande foto’s en bespreek per foto: Is deze foto van voor of tijdens/na de industrialisatie? Waarom denk je dat? Wat valt nog meer op? Kijk voor de antwoorden op de leerkrachtenpagina.

Speel eventueel (alleen, in tweetallen of klassikaal) als extra aanvulling het industrialisatie veranderingen spel.

 

2 Industrieel erfgoed (in je eigen buurt)

In de tijd van de industrialisatie werden er veel fabrieken gebouwd. Deze fabrieken noemen we tegenwoordig industrieel erfgoed; oude fabrieken die ons een bijzonder verhaal vertellen over het leven lang geleden.

Ken je oude fabrieken of gebouwen in jouw dorp of stad? Vertel erover.

Bekijk nu gezamenlijk de foto’s van onderstaande de gebouwen. Dit zijn gebouwen die in jouw woonplaats staan.

  • Herken je het gebouw?
  • Weet je wat het vroeger is geweest? Zou je het op basis van het uiterlijk van het gebouw kunnen raden?
  • Wat zou je op basis van het uiterlijk van het gebouw nog meer over het gebouw kunnen vertellen? Hebben er machines gestaan (zo ja, wat voor machines), werd er iets gemaakt, wat gebeurde er nog meer?
Opdracht

Laat de leerlingen voor aanvullende informatie onderzoek doen naar één van de gebouwen. Wat kunnen ze vinden als ze via Google het adres van het gebouw intypen? Kunnen ze dan alle bovenstaande vragen beantwoorden? Zijn er nog meer bijzondere dingen die naar voren komen (bijvoorbeeld: wat voor functie heeft het gebouw nu)?

Kijk als leerkracht voor aanvullende informatie op de leerkrachtenpagina.