Les 5: Reflectie en verdieping

De invloed van industrialisatie. Toen, nu en in de toekomst.

 

1 Is ons leven er door de industrialisatie beter op geworden of niet?

Deze lessenreeks hebben de leerlingen meer geleerd over alle invloed die de industriële revolutie op ons en ons leven hebben gehad.
Wat vind jij? Is ons leven door de industrialisatie er beter op geworden of juist niet? Geef je eigen mening!

Lees de stellingen. Vind jij dat de stelling klopt? Ga dan staan. Klopt het volgens jou niet? Blijf dan zitten.
Kun je ook uitleggen waarom je vindt dat iets wel/niet klopt?

Door de industrialisatie:

  1. worden mensen veel ouder.
  2. wonen families weer veel dichterbij elkaar.
  3. gaat het minder goed met ons klimaat.
  4. kunnen we over de hele wereld reizen.
  5. is onze welvaart enorm achteruit gegaan.

 

 

 

2 Herbestemming

Sommige oude fabrieken (industrieel erfgoed) verliezen in de loop van tijd hun functie. Zo’n gebouw wordt dan gesloopt of behouden en krijgt een herbestemming. Het gebouw wordt opnieuw gebruikt door er een nieuwe functie aan te geven. Bijvoorbeeld een kerk die een boekhandel wordt, of een oude fabriekshal die wordt omgetoverd tot foodhall of restaurant.

 

Inspiratie

Ga naar de website herbestemming.nu en bekijk de industrieel erfgoedprojecten. Wat voor bijzondere nieuwe bestemmingen voor gebouwen zie je? Ken jij een oud gebouw waar ze tegenwoordig iets anders van hebben gemaakt?

Bekijk het filmpje van de vlogger MarkBenIk. Hij bezoekt in zijn vlogreeks ‘Verlate Avonturen’ verlaten gebouwen en in dit geval een oude fabriek. Met deze fabriek wordt nu duidelijk niks meer gedaan, maar wat zou jij ervan willen maken?

Opdracht

Stel je voor: er staat een oude, leegstaande fabriek in Nieuwegein. Wat vind jij een goede herbestemming voor deze fabriek? Verzin een originele en nieuwe functie. Doe het in groepjes. Gebruik werkblad 2.

Welke groep bedenkt de beste en leukste herbestemming? Presenteer om de beurt jullie idee. Welke herbestemming krijgt de meeste stemmen?