Over de culturele partner Eline Janssens

de Moor, de Dame en haar Hondje, © Berkman en Janssens
De Moor, de Dame en haar Hondje, hekwerk voor de NS © Berkman en Janssens
Eline Janssens is een beeldend kunstenaar die vooral werkstukken maakt voor de openbare ruimte: in parken, bij scholen, in fietstunnels en onder viaducten en zelfs op de bodem van een zwembad.

 

De Liefdesbrief, 2007, Delft, omgevingskunstwerk onder A13, © Berkman en Janssens
De Liefdesbrief, 2007, Delft, omgevingskunstwerk onder A13, © Berkman en Janssens
In deze kunstwerken valt altijd iets te herkennen: dierfiguren, bomen, mensfiguren. Daarnaast maakt ze ook kleinere kunstwerken, zoals glasobjecten, wandtapijten, gedecoreerde porseleinen borden, keramische tegels, theatercoulissen, mobiles en tafelpapieren. Eline kan dus met veel verschillende materialen uit de voeten.
Borden met portretten op Tafelpapier © Eline Janssens
Borden met portretten op Tafelpapier © Eline Janssens
Ze maakt haar kunstwerken altijd in opdracht. De opdrachtgevers variëren van de NS, ProRail en IKEA tot de burgemeester van Utrecht. Na gesprekken met zo’n opdrachtgever maakt ze een schetsontwerp, waardoor duidelijk wordt of haar plan overeenkomt met de verwachtingen van de opdrachtgever. Zo ja, dan begint het echte werk: onderzoeken, verzamelen, schiften, kiezen, veranderen, nog meer onderzoeken en uiteindelijk knopen doorhakken, de ontwerpen afmaken en bij de opdrachtgever inleveren.
Na goedkeuring wordt haar ontwerp uitgevoerd. Daarvoor werkt ze intensief samen met de mensen die meewerken aan die uitvoering, zoals aannemers, keramiekateliers, constructiebedrijven, drukkerijen. Het proces houdt ze nauwkeurig in de gaten, want het werk moet wel aan haar strenge eisen voldoen.
SILHIB_EJ_note0247
Eline Janssens knipt, plakt en tekent honderden vellen vol, tot het ontwerp haar bevalt. Haar inspiratiebronnen vindt ze in afbeeldingen en de betekenis ervan uit de kunstgeschiedenis, uit archieven en musea, uit boeken en films. Al die bestaande plaatjes vormen het ruwe materiaal waarop zij weer doorwerkt. Zo komt kunst van kunst, zoals ze het zelf zegt!
Eline Janssens heeft een website. Daar vind je heel veel voorbeelden van haar kunstwerken.