Over het project

 tafpap_home3

Samenvatting

Eten doen we allemaal, maar we doen dat op verschillende manieren. Zijn we nog gewend om aan tafel te eten? Ziet onze eettafel er nog net zo uit als in de tijd van Gerard David, de bekende schilder uit de 15e eeuw die in Oudewater geboren werd? Om een feestelijke tafel in te richten besteden we aandacht aan hoe het er uit gaat zien. Servies, versieringen en als basis een tafelkleed spelen daar een rol in. Daarom komt Eline Janssens in de klas om met de leerlingen een enorm tafelkleed te maken. Een uniek tafelkleed, zoals niemand anders heeft.

 

Lessenoverzicht

Les 1 De leerlingen wisselen hun tafelgewoonten met elkaar uit. Ze bespreken twee oude schilderijen van Gerard David en schrijven op hoe, met wie en wat zij het liefst eten.

Les 2 Servies wordt vaak versierd. De leerlingen oefenen het maken van een eenvoudig patroon en stempelen dit op de rand van een bordvorm met een aardappelstempel.

Les 3. Eline Janssens komt op school met een enorm papieren tafelkleed.  Ze vertelt over de tradities en maaltijdgewoonten uit het verleden en laat zien hoe je daar in deze tijd inspiratie uit kunt putten. Samen met de leerlingen bestempelt ze het papier tot een unieke ondergrond voor een feestelijke tafel.

 

Rooster

Via de gemeentepagina van Oudewater

 

Waarderingsformulier

Kunst Centraal is benieuwd naar uw mening over dit project en het lesmateriaal. Wat was goed? En wat kan beter? Vul het waarderingsformulier in.