De culturele partners

Museumwerf Vreeswijk

Museumwerf Vreeswijk is een museum over de geschiedenis van de binnenvaart in Nederland. Het is het enige museum in Nederland dat ook nog een werkende werf heeft. Dat wil zeggen dat dit een museum is waar nog aan schepen wordt gewerkt: hier worden historische binnenvaartschepen in onderhoud genomen, gerepareerd, maar ook gerestaureerd. Restaureren van een schip houdt in dat het schip er weer uit gaat zien zoals het eruitzag toen het bijvoorbeeld honderd jaar geleden werd gebouwd. Want hier wordt eigenlijk alleen maar aan oude, historische binnenvaartschepen gewerkt, schepen die minimaal vijftig, maar ook wel eens meer dan honderd jaar oud zijn. Het gaat dan (bijna) altijd om schepen die nog onder zeil, dus zonder motor, hebben gevaren. Later is er vaak een motor ingebouwd. Dit werk aan de schepen gebeurt allemaal door vrijwilligers.

Naast de werf, waar dus aan de schepen wordt gewerkt, heeft het museum twee ruimtes waar bezoekers iets over de scheepvaart kunnen leren. In het bezoekerscentrum wordt het verhaal verteld van het oude schippersdorp Vreeswijk, en wat de scheepvaart voor dit dorp en zijn omgeving heeft betekend. En in het Expositiecentrum wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van de binnenvaart in Nederland. In de Museumhaven van de Museumwerf liggen prachtig gerestaureerde historische binnenvaartschepen.

Sandra van Wijk

Sandra van Wijk (1972) studeerde in 1998 aan de Hoge School van de Kunsten af als Docent Drama en werkt sindsdien in de Kunstzinnige Vorming als toneel- en musicaldocent met kinderen van 8-18 jaar . Daarnaast heeft zij veel workshops in het basis en voorgezet onderwijs gegeven en heeft ook een aantal jaren in het MBO als dramadocent en coach gewerkt met Pedagogisch Werkers in opleiding, niveau 3 en 4. Ook maakt zij theaterproducties met volwassenen. Sinds 9 jaar heeft Sandra een eenmanszaak, Theaterjuf genaamd, en werkt als freelancer in haar eigen cursuspraktijk in Culemborg, zo ook in opdracht van gemeente Culemborg in het basisonderwijs met Brede School theaterlessen en voor DE KOM Theater en Kunstencentrum in Nieuwegein.

Zij is koorlid bij Theaterkoor Prove It uit Veenendaal waarmee ze regelmatig a capella optredens heeft, maar ook avondvullende theatershows met band. Buiten het theaterwerk om doet Sandra met grote regelmaat vrijwilligerswerk als zorgverlener in Vakantiehotel IJsselvliedt in Wezep waar chronisch zieke kinderen, volwassenen en ouderen op vakantie gaan.